Gevoelige darmen.

Mijn Hond heeft gevoelige darmen!?

"Gevoelige darmen" komen de laatste tijd steeds vaker voor. Veel honden raken totaal van slag wanneer ze "iets verkeerds" hebben gegeten. Ook hebben steeds meer honden continue te maken met diarree en/of permanent dunne ontlasting. Heel vaak krijgt men in zo'n geval het advies dat men dan maar moet overstappen op een "licht dieetvoer". Dit is, vanuit onze ervaring, in de meeste gevallen een verkeerd advies en maakt de "gevoeligheid" op langere termijn alleen maar erger.

Wat is de hoofdoorzaak van deze "gevoelige darmen" bij onze honden?

De voorvaderen van onze honden, de wolven, zijn van nature prooidier- c.q. aaseters. Ze zijn goed in staat om probleemloos alles te verteren wat ze eten. Ook het eten van noten, wortelstokken, uitwerpselen van andere dieren e.d. geeft bij hen geen verstoring van darmen en stofwisseling.

Om te overleven hebben de wolven dus gezonde, sterke darmen nodig, want het zal duidelijk zijn dat ze tijdens de jacht niet steeds kunnen gaan zitten om te ontlasten. Bovendien is een succesvolle jacht ook meestal niet gegeven wanneer er "buikpijn" in het spel is. Daarom zijn gezonde, sterke darmen een absolute voorwaarde om te overleven.

Mede vanuit de humane gezondheids- voedingsleer weten we dat gezonde, sterke darmen afhankelijk zijn van de kwaliteit van de darmflora. De kwaliteit van de darmflora wordt hoofdzakelijk bepaald door het wel of niet aanwezig zijn van meerdere, stabiele groepen bacteriŽn, de totale hoeveelheid per soort en het onderlinge evenwicht. Wanneer hierin een verstoring optreedt, door welke oorzaak dan ook, spreken we van een disbacteriose.

Disbacteriose is de hoofdoorzaak van gevoelige darmen en/of permanent dunne ontlasting en heeft een zeer negatieve invloed op de totale gezondheid van de hond. In de natuurgenees- kunde wordt gesteld dat vrijwel alle ziektes hun oorsprong vinden in "ongezonde" darmen.

De wolven houden hun darmen sterk en gezond door allereerst met name de maag en darmen van hun prooien te eten. Omdat de magen en darmen van het prooidier veel en verschillende groepen bacteriŽn en bacteriesporen bevat, wordt daarmee gezorgd voor een veelzijdige en stabiele darmflora. Vervolgens wordt er door het eten van heel veel verschillende dingen gezorgd dat de verschillende bacteriŽn van de darmflora ook voldoende "te eten hebben".
Tot zover de wolf.

In tegenstelling tot de wolf, die alleen maar natuurlijke producten te eten krijgt, wordt aan onze huishonden steeds meer zogenaamd gemodificeerd voedsel gegeven. Hieronder wordt verstaan licht verteerbaar voer, zoals bijv. voer op basis van rijst met lam en/of kip. Deze voeders worden dan ook nog eens geŽxtrudeerd c.q. geŽxpandeerd. Dit alles houdt in dat er maar weinig bacteriŽn en verschillende bacteriegroepen in de darmflora nodig zijn om dit gemodificeerde voedsel af te breken om verteerd te worden.

Hierdoor "verschraalt" de darmflora steeds meer, met als gevolg dat de darmen bij het minste of geringste van slag zijn. Het voedsel kan dan niet meer voldoende worden afgebroken, waardoor teveel onverteerde resten in de dikke darm aan komen. Daar treden dan allerlei gistingsprocessen op die op hun beurt ook de dikke darmflora verwoesten met alle gevolgen van dien. Eet deze hond dan ook nog eens "iets verkeerds" dan is dat vaak "de druppel die de emmer doet overlopen" en is het probleem van de "gevoelige darmen" een feit.

Ook een darminfectie, met een daaropvolgende antibioticabehandeling kan de darmflora ernstig uit evenwicht brengen. Chemische toevoegingen in het voer, bijv. antioxydanten (BHT en BHA) en conserveringsmiddelen (schimmelremmers) hebben ook een zeer nadelig effect op de darmflora, omdat ze een normale groei van de bacteriŽn remmen.

Hoe kan men "gevoelige darmen" weer in orde krijgen.

Zoals u in het bovenstaande hebt gelezen is de kern van het probleem de te schrale darmflora.
De oplossing ligt dan ook in het werken naar een stabiele, veelzijdige darmflora in de darmen van de hond. Deze stabiele darmflora creŽert u wanneer u uw hond meerdere dagen, verdeeld over tenminste 3 maaltijden per dag, alleen maar Farm Food Fresh kompleet vers vlees (diepvries) geeft. Belangrijk hierbij is dat dit vers vleesvoer in hoofdzaak (tenminste 60%) vuile (dus geen schone) pens bevat. Farm Food Fresh moet u rauw, op kamertemperatuur ontdooid, aan uw hond geven. Vanzelfsprekend mag u dit vers vleesvoer niet ontdooien en/of opwarmen in de magnetron, daar dan alle bacteriŽn kapot worden "gestraald".

Afhankelijk van hoe ernstig het probleem van de "gevoelige darmen" is, begint u direct met Farm Food Fresh rauw te geven of, bij ernstige diarreeverschijnselen, geeft u de eerste 2-3 dagen versvlees "dat in een vergiet ondergedompeld is geweest in kokend water". Daarna geeft u het rauw. Dit pensrijke vers vleesvoer geeft u 7-10 dagen, waarna u overstapt op Farm Food HE. Afhankelijk van de ernst van het probleem kan het zijn dat u deze "pens- therapie" enkele keren moet herhalen voordat alles weer in evenwicht is. Nadat het probleem is opgelost, geeft u de eerste maand, naast Farm Food HE, ťťn dag per week Farm Food Fresh kompleet vers vlees (met vuile pens). Daarna minstens 1-2 keer per maand. Bij jonge honden ťťn keer per week.

Ook kunt u, in plaats van de zgn. "vers vleesdagen", regelmatig een beetje Farm Food Fresh met groene pens door de maaltijd FARM FOOD HE mengen. Hiermee houdt u de darmflora van uw hond stabiel, de darmen sterk en daarmee uw hond gezond!

Heeft uw hond eenmaal een gezonde, evenwichtige darmflora dan zorgt de brede opbouw van Farm Food HE er voor dat deze ook veelzijdig blijft en raakt de hond niet onmiddellijk van slag zodra hij "iets verkeerds" heeft gegeten. Wanneer u daarnaast de darmflora zo nu en dan een "onderhoudsbeurt" geeft door het verstrekken van een beetje vuile pens, behoren bovengenoemde "gevoelige darmen" in de meeste gevallen tot het verleden.

Noten: