Huidproblemen.

Mijn Hond heeft huidproblemen!?

"De huid is de spiegel van de gezondheid". Dit gezegde geldt zeker voor onze honden. Heel veel huid- en vachtproblemen zijn een gevolg van een "interne storing". Er zijn maar weinig huidproblemen die een direct gevolg zijn van invloeden van buitenaf. Hoewel bijv. vlooien- en/of huismijtallergieŽn gedacht worden van buitenaf te komen, is de diepere oorzaak dat ze de kans kregen zich te ontwikkelen omdat de huid niet in een goede conditie verkeerde.

Het ontstaan van de meeste huidproblemen.

De huid is het grootste orgaan van het lichaam en een "verlengstuk" van de lever in de strijd om het lichaam te ontgiften en "schoon" te houden.
Veel huidproblemen ontstaan doordat de darmen niet goed functioneren. Wanneer door stoorfactoren de darmflora niet meer optimaal functioneert, wordt de barriŤre van de darm beschadigd en kunnen schadelijke stoffen, schimmels en bacteriŽn door de darmwand in het bloed terechtkomen. Vooral de lever krijgt het dan extra zwaar te verduren om deze stoffen te verwijderen (ontgiften). Tussentijdse opslag van afvalstoffen en toxinen vindt plaats in het bindweefsel van de huid. Wanneer een teveel aan afvalstoffen en toxinen wordt aangevoerd, vervuilt als het ware het bindweefsel waardoor dit tussencelweefsel overbelast wordt. Dit is de hoofdoorzaak van cellulitis. Hierdoor kan de aan- en afvoer van stoffen naar de cellen niet meer goed plaats vinden.

Een bijkomende oorzaak is dat door de moderne productietechnieken van hondenvoeding, het zgn. extruderen/expanderen en bakken, de ingrediŽnten dusdanig worden oververhit dat er veranderingen optreden in de aard van sommige ingrediŽnten. Hierdoor kunnen ongewenste, schadelijke stoffen ontstaan die door de lever onschadelijk moeten worden gemaakt. Vooral de vetten worden aangetast (getransformeerd) door oververhitting. Deze getransformeerde vetten verstoren o.a. niet alleen de (dunne darm)vertering dusdanig dat ook de eiwitvertering na enige tijd verstoord is waarbij gifstoffen gevormd worden, maar betekenen ook een enorme belasting voor de lever (en daarmee de huid).

Ook chemische toevoegingen, zoals de antioxydanten BHT en BHA, conserveringsmiddelen, kleurstoffen e.d. aan het voer, spelen een niet te onderschatten rol in het ontstaan van huidproblemen.

De bovenstaande factoren, in combinatie of alleen, vormen vaak het begin van diverse klachten zoals huid- en vachtproblemen, maar ook voedingsallergieŽn, darmklachten, gewrichtsklachten e.d.

Behandeling bij acute huidproblemen.

De oplossing van de meeste huidproblemen.

Huid- (en vacht)problemen, darmproblemen en voedselallergieŽn zijn "zusjes" die vaak samen optrekken. Vandaar dat de oplossing voor huidproblemen ook in hoofdzaak ligt in het volgen van dezelfde "therapie".

 1. Omdat bij een huidprobleem vrijwel altijd sprake is van een verstoring van de darmflora, is het van het grootste belang te beginnen met de darmflora van uw hond op een stabiel, evenwichtig peil te brengen.

  Deze stabiele, evenwichtige darmflora creŽert u wanneer u uw hond meerdere dagen, verdeeld over tenminste 3 maaltijden per dag (honden jonger dan 2 jaar tenminste 4 x per dag), alleen maar Farm Food Fresh vers vlees (diepvries) geeft. Belangrijk hierbij is dat farm Food Fresh in hoofdzaak (tenminste 60%) vuile (dus geen schone) pens bevat (deze vorm van vers vleesvoer adviseren wij ook wanneer er sprake zou zijn van een vermeende allergie voor rund, want deze allergie blijkt echt zeldzaam te zijn). Farm Food Fresh moet u rauw, op kamertemperatuur, aan uw hond geven. Vanzelfsprekend mag u het niet ontdooien en/of opwarmen in de magnetron, daar dan alle bacteriŽn kapot worden "gestraald" en die hebben we juist zo hard nodig voor de wederopbouw van de darmflora..

  Wanneer de huidproblemen gepaard gaan met ernstige diarreeverschijnselen geeft u de eerste 2-3 dagen Farm Food Fresh "dat middels een vergiet ondergedompeld is geweest in kokend water". Daarna geeft u het rauw. Dit geeft u tenminste 7 dagen en in elk geval totdat de ontlasting goed, donker en vast is. Zodra dit het geval is, schakelt u over op Farm Food HE.

  Omdat bij een huidprobleem de gehele stofwisseling dusdanig verstoord is (geweest) en het veel tijd vraagt om dit te herstellen, is het belangrijk dat u de eerste maanden naast Farm Food HE, ťťn dag per week Farm Food Fresh Pens en Hart compleet geeft. Wanneer na een paar maanden een volledig nieuwe vacht en huid is gegroeid, geef dan nog tenminste 2 keer per maand een dag Farm Food Fresh Pens en Hart compleet. Ook kunt u, en dat is bij huidproblemen vaak nog beter, in plaats van de zgn. "vers vleesdagen", iedere dag een beetje Farm Food Fresh Groene pens enkelvoudig door de maaltijd FARM FOOD HE mengen.

  Heeft uw hond eenmaal een gezonde, evenwichtige darmflora dan zorgt de brede opbouw van Farm Food HE er voor dat deze ook veelzijdig blijft. Voor "gevoelige" honden is het wel heel belangrijk dat de darmflora zo nu en dan een "onderhoudsbeurt" krijgt door middel van het regelmatig geven van een beetje vuile pens door of naast de Farm Food HE.
   

 2. Om zeker te zijn dat uw hond geen aangetaste of getransformeerde ingrediŽnten binnen krijgt, kunt u het beste geŽxtrudeerd/geŽxpandeerd voer en gebakken producten vermijden. Deze producten kunt u herkennen omdat ze op water blijven drijven.

  Geef ook geen voer dat chemische stoffen zoals antioxydanten (BHT, BHA en Etoxyquine), kleurstoffen, conserveringsmiddelen e.d. bevat. Deze stoffen vormen naast een groeiremmend effect op de darmflorabacteriŽn een belasting van de lever en de huid.

 3. Geef, in ieder geval, totdat het probleem is opgelost, geen snacks zoals bullepezen, varkensoren e.d. Het beste kunt als snack een pensstaafje geven en om te kauwen de witte Farm Food Rawhideģ kluiven. Farm Food Rawhideģ is het enige merk waar we zelf controle over hebben en daarom weten we dat het, bij welke allergie dan ook, aan de hond gegeven mag worden.

 4. Wanneer er vragen zijn, kunt u contact opnemen met ťťn van onze specialisten. Zij kunnen dan samen met u specifiek op het probleem van uw hond ingaan.
  Tel: 0499-721804  of e-mail: info@farmfood.be.

Belangrijk!

Het komt vaak voor dat de huidproblemen (en de jeuk) tijdens de bovenstaande "therapie" tijdelijk verergeren. Het klinkt misschien vreemd, maar dat is een positief signaal. Deze zgn. "homeopathische reactie" is een gevolg van het feit dat de stofwisseling (lever) begint met het "ontgiften" van het hele organisme. Dit ontgiften moet eerst plaatsvinden voordat "genezing" kan worden ingezet. Dus wanneer uw hond opeens heel erg begint te verharen, moet u daar niet van schrikken. Na verloop van tijd zult u zien dat er een complete nieuwe vacht en huid is ontstaan.