Overgewicht.

Mijn Hond heeft overgewicht!

De wetenschappelijke naam voor overgewicht is obesitas en de omschrijving van obesitas is: "een ophoping van overtollig vet in het lichaam, tengevolge van de opname van meer energie (calorieŽn) dan wordt verbruikt.

Net als bij mensen, komt overgewicht bij honden steeds vaker voor. Meerdere onderzoeken wijzen in de richting dat 30-40% van alle honden in de westerse wereld te dik zijn. Overgewicht leidt heel vaak tot allerlei gezondheidsproblemen. Veel honden met overgewicht krijgen last van hart-, lever- of nierproblemen, hebben sneller last van de warmte, kunnen minder bewegen en worden sneller oud. Ook krijgen honden met overgewicht sneller last van gewrichtsproblemen.

Waardoor ontstaat overgewicht (obesitas)?

Eťn van de belangrijkste oorzaken is dat de stofwisseling van al onze honden, van groot tot klein, nog steeds gelijk is aan die van hun voorvaderen, de wolven. De kern van het probleem ligt m.i. in "het achterhaalde lichaam" dat zich nog steeds waant en gedraagt als in de oertijd en veel te efficiŽnt vet (reserves) opslaat. Het "achterhaalde lichaam" weet niet dat het niet meer nodig is om reserves op te slaan voor "magere tijden". Dus, wanneer de hond teveel voer of een "tussendoortje" wordt aangeboden zal "het achterhaalde lichaam" geen nee zeggen. Het weet immers niet dat er morgen weer voldoende voedsel zal zijn. Bovendien behoeft "het achterhaalde lichaam" niet meer te werken voor de kost. Bewegen is afhankelijk geworden van de "beweeglijkheid" van de baas.

Een andere oorzaak ligt in het verschil tussen lichamelijke en geestelijke honger.

Daarbij kan lichamelijke honger nog eens worden onderverdeeld in "energie" honger en "technische" honger. Bij "energie" honger heeft het lichaam te weinig direct beschikbare energie (bloedsuiker) en moet energie worden opgenomen d.m.v. eten of verbranden van lichaamsvet, terwijl bij "technische" honger gewoon de maag leeg is en, hoewel er geen gebrek is aan direct beschikbare energie, om vulling vraagt. Dit laatste is ook een van de redenen waarom vezelrijke "dieet"voeders op langere termijn niet werken. De hond krijgt door de volumineuze maagvulling een steeds grotere maag en daardoor steeds meer "technische" honger.

Geestelijke honger ontstaat wanneer de hond zijn natuurlijke "after-dinner" behoefte niet kan bevredigen. Niet alleen de stofwisseling van onze honden is nog steeds gelijk aan die van de wolf, maar ook het basisgedrag, van groot tot klein, stemt nog volledig overeen. Wolven gaan, meteen na een maaltijd of enige tijd daarna, altijd ergens op kauwen. Afhankelijk het aanbod kauwen ze op stokken, botten of stukken huid. In tegenstelling tot vroeger weten we dat dit niet is om speeksel te produceren of bewust hun tanden schoon te maken, maar dat door het kauwen in het lichaam endorfines worden aangemaakt. Deze endorfines geven naast een gevoel van rust ook een vermindering van angst en agressie. Door hun kauwbehoefte te bevredigen stillen ze hun geestelijke honger!

Uit het bovenstaande zal u duidelijk geworden zijn hoe belangrijk het is voor een hond om ergens op te kauwen. Kan een hond z'n natuurlijke kauwbehoefte niet bevredigen, zal de hond, hoe dan ook, dit trachten te compenseren door op zoek te gaan naar "iets prettigs". Heel vaak zal dit resulteren in het krijgen van iets lekkers.

Nog een veel voorkomende oorzaak van obesitas is dat, door de moderne productietechnieken van hondenvoeding, het zgn. extruderen/expanderen en bakken, de ingrediŽnten dusdanig worden oververhit dat er ongewenste veranderingen optreden in de aard van sommige ingrediŽnten.
Vooral de vetten worden aangetast (getransformeerd) door oververhitting. Door deze oververhitting ontstaan aan de ene kant stoffen die de stofwisseling belasten en aan de andere kant tekorten, omdat bepaalde noodzakelijke ingrediŽnten door de oververhitting (geheel of gedeeltelijk) verloren zijn gegaan. Omdat het lichaam streeft naar een evenwicht zal de hond meer gaan eten om te trachten deze tekorten aan te vullen en op te heffen.

Wat te doen wanneer de hond te dik is (overgewicht heeft)?

Belangrijk:

Tijdens het afvallen wordt lichaamsvet afgebroken en omgezet in energie. In dit lichaamsvet hebben zich in de meeste gevallen veel, niet afbreekbare, lichaamsvreemde stoffen verzameld. De hoeveelheden en de soort stoffen zijn sterk afhankelijk van wat u uw hond altijd te eten (en te snacken) heeft gegeven. Zodra uw hond gaat afvallen komen deze stoffen vrij en kunnen er ontgifting verschijnselen optreden. Verschijnselen in de vorm van sterk verharen, dunne ontlasting, poten likken, pukkels in de liezen e.d. Dit ontgiftings proces is een natuurlijke reactie van het lichaam en is niet te stoppen wanneer het optreedt. Omdat Farm Food HE geen chemische stoffen (zoals antioxydanten, conserveringsmiddelen, kleur-, geur- en smaakstoffen) bevat en er bovendien geen afvalstoffen zijn gevormd door oververhitting, stopt de aanvoer van deze schadelijke stoffen. Dit helpt het lichaam (lever) extra om "de rommel op te ruimen". Ook het verbeteren van de darmflora via het bijgeven van vuile pens draagt bij aan het weer gezond en actief worden van uw hond.