Voedsel allergieŽn.

Mijn Hond heeft een voedselallergie!?

De laatste tijd wordt er steeds vaker melding gemaakt dat honden gezondheidsproblemen hebben, die veroorzaakt worden door een voedselallergie, althans steeds vaker worden problemen toegeschreven aan een allergie voor diverse voedingstoffen.

Bij voedselallergie reageert het afweersysteem (te) sterk op bepaalde eiwitten ("allergenen") die in voeding voorkomen. Er worden tegen deze eiwitten antistoffen aangemaakt, die bij niet-allergische honden niet worden geproduceerd. De reactie van de antistoffen veroorzaakt uiteindelijk de klachten. Er zijn verschillende ervaringen en meerdere aanwijzingen dat ook de darmflora dan uit balans is. Er rijst zelfs de vraag of het uit balans zijn van de darmflora niet de hoofdoorzaak is van de meeste allergieŽn, waardoor zgn. "valse allergieŽn" zijn ontstaan die niets met een echte, erfelijk bepaalde allergie van doen hebben.

Op welke wijze kunnen "valse allergieŽn" ontstaan.

Stel dat onze honden erfelijk belast zouden zijn met echte, erfelijk bepaalde voedselallergieŽn.
Omdat onze honden afstammen van de wolven, zou dat betekenen dat ook verschillende wolven erfelijk belast moeten zijn geweest met voedselallergieŽn. Anders zou dit nooit doorgegeven kunnen zijn in de genen van onze honden.

Stel dat dit inderdaad zo is, dan rijst de vraag, hoe wolven hebben kunnen overleven. Alle leden van de wolvenroedel waren, afhankelijk van jaargetijde en leefomgeving, sterk afhankelijk van de op dat moment aanwezige prooidieren (van grote herkauwers tot muisjes) en andere jaargetijdengebonden voedingsmiddelen (noten, wortels, uitwerpselen e.d.). Hierdoor kreeg elke wolf van de roedel over het hele jaar gezien heel veel verschillende eiwitten binnen. Dezelfde verschillende eiwitten werden ook d.m.v. overgeven aan de pups verstrekt.

Voor een wolvenroedel gold (en geldt nog steeds) letterlijk "eten wat de pot schaft".

Stel, dat een bepaald deel van de roedel allergisch was voor rund- of rendiereiwit, dan zou deze groep in de "grastijd" een groot probleem hebben gehad. Een andere groep zou in dezelfde periode problemen hebben gehad wanneer deze wolven allergisch waren voor bijv. moeflons e.d. Stel nog weer een ander deel van de roedel zou allergisch zijn voor lemming- of muiseiwitten. Deze groep zou dan juist in de winter een groot probleem hebben gehad.

Wanneer het bovenstaande werkelijkheid zou zijn geweest, zouden de wolven allang zijn uitgestorven of geŽvolueerd/geselecteerd tot een soort die dergelijke erfelijke levensbedreigende tekortkomingen niet (meer) in hun genen hadden. Omdat onze honden afstammen van de wolven en zij dezelfde genen hebben meegekregen, lijkt het zeer waarschijnlijk dat de meeste allergieŽn gerangschikt moeten worden in de categorie "valse". Omdat een allergie in de meeste gevallen wordt veroorzaakt door onvolledig verteerde eiwitten, is het van het grootste belang om de oorzaak van de onvolledige vertering op te sporen.

Een belangrijke oorzaak van voedselallergie is dat de hond een overgevoeligheid (intolerantie) heeft ontwikkeld voor bepaalde chemische toevoegingen in het voer, zoals antioxydanten, conserverings-middelen, kleurstoffen e.d. Vaak gaat het bij een dergelijke "voedselintolerantie" om producten die in het begin wel verdragen werden. Door stapeling in hoofdzakelijk lichaamsvet, lever en/of huid kunnen 'gewone' hoeveelheden na verloop van tijd ongewenste reacties teweeg brengen.
Reacties in de darm zorgen er dan voor dat ook eiwitten onvolledig worden verteerd, met als gevolg "allergische" reacties (meestal huid- en darmproblemen).

Een andere oorzaak is, dat door de moderne productietechnieken van hondenvoeding, het zgn. extruderen/expanderen, de ingrediŽnten dusdanig worden oververhit dat er ongewenste veranderingen optreden in de aard van sommige ingrediŽnten. Vooral de vetten worden aangetast (getransformeerd) door oververhitting. O.a. deze getransformeerde vetten verstoren de (dunne darm)vertering dusdanig dat ook de eiwitvertering na enige tijd verstoord is, waardoor allergieŽn kunnen ontstaan.

Uit diverse onderzoeken is gebleken dat, wanneer er sprake is van een voedselallergie, er meestal ook sprake is van een verstoring van de darmflora. Deze verstoring uit zich meestal in de vorm van gasvorming in de buik, winden laten en diarree of dunne ontlasting. Wanneer de darmflora naast te weinig bacteriŽn ook nog eens te weinig verschillende bacteriegroepen bevat, vindt er een onvolledige eiwitvertering plaats en zijn "voedselallergieŽn" voorgeprogrammeerd.

Wat te doen wanneer er sprake is van een voedselallergie?

Allereerst moet vanzelfsprekend vastgesteld worden of het wel een echte allergie is of een "valse". Dit kan, net als bij mensen, vastgesteld worden d.m.v. een huidpriktest door de dierenarts. Mocht het gaan om een echte, erfelijk bepaalde allergie, dan zal hierbij ook duidelijk worden welke voedingsstof verantwoordelijk is voor de allergie en kunt u gepaste maatregelen treffen. Doch heel vaak geeft de huid priktest geen duidelijkheid welk ingrediŽnt verantwoordelijk is voor de allergie en dan is de kans zeer groot dat uw hond te maken heeft met een zgn. "valse allergie". U kunt dan het beste als volgt te werk gaan.

1e. Omdat bij een allergie meestal ook sprake is van een verstoring van de darmflora, is het van het grootste belang te beginnen met de darmflora van uw hond op een stabiel, evenwichtig peil te brengen. Deze stabiele, evenwichtige darmflora creŽert u wanneer u uw hond meerdere dagen, verdeeld over tenminste 3 maaltijden per dag (honden jonger dan 2 jaar tenminste 4 x per dag), alleen maar Farm Food Fresh compleet vers vlees (diepvries kvv) geeft. Belangrijk hierbij is dat Farm Food Fresh in hoofdzaak (tenminste 60%) vuile (dus geen schone) pens bevat (deze vorm van vers vleesvoer adviseren wij ook wanneer er sprake zou zijn van een vermeende allergie voor rund, want deze allergie blijkt echt zeldzaam te zijn). Farm Food Fresh moet u rauw, op kamertemperatuur, aan uw hond geven. Vanzelfsprekend mag u dit vers- vleesvoer niet ontdooien en/of opwarmen in de magnetron, daar dan alle bacteriŽn kapot worden "gestraald" en die hebben we juist zo hard nodig voor de wederopbouw van de darmflora..

Bij ernstige diarreeverschijnselen geeft u de eerste 2-3 dagen Farm Food Fresh "dat ondergedompeld (vergiet) is geweest in kokend water". Daarna geeft u het rauw. Dit pensrijke vers vleesvoer geeft u tenminste 7 dagen en in elk geval totdat de ontlasting goed, donker en vast is. Zodra dit het geval is, schakelt u over op Farm Food HE. Omdat bij een voedselallergie de hele stofwisseling dusdanig verstoord is (geweest) en het veel tijd vraagt om dit te herstellen, is het belangrijk dat u de eerste maanden naast Farm Food HE, ťťn dag per week Farm Food Fresh kompleet vers vleesvoer (met vuile pens) geeft. Wanneer de allergieverschijnselen over zijn, tenminste 2 keer per maand. Ook kunt u, in plaats van de zgn. "vers vleesdagen", iedere dag een beetje vuile pens door de maaltijd FARM FOOD HE mengen. Heeft uw hond eenmaal een gezonde, evenwichtige darmflora dan zorgt de brede opbouw van Farm Food HE er voor dat deze ook veelzijdig blijft. Voor "allergiegevoelige" honden is het wel heel belangrijk dat de darmflora zo nu en dan een "onderhoudsbeurt" krijgt door middel van het regelmatig geven van een beetje vuile pens over de Farm Food HE.

2e. Om zeker te zijn dat uw hond geen aangetaste of getransformeerde ingrediŽnten binnen krijgt, kunt u het beste geŽxtrudeerd/geŽxpandeerd voer en gebakken producten vermijden. Deze producten kunt u herkennen omdat ze op water blijven drijven.

3e. Geef, in ieder geval totdat het probleem is opgelost geen snacks zoals bullenpezen, varkensoren e.d. Het beste kunt als snack een pensstaafje geven en om te kauwen de witte Farm Food Rawhideģ kluiven. Farm Food Rawhideģ is het enige merk waar we zelf controle over hebben en daarom weten we dat het, bij welke allergie dan ook, aan de hond gegeven mag worden.

4e. Wanneer er vragen zijn, kunt u contact opnemen met ťťn van onze specialisten. Zij kunnen dan samen met u specifiek op het probleem van uw hond ingaan.
Tel: 0499-721804 of e-mail: info@farmfood.be.

Belangrijk!
Het komt vaak voor dat de problemen tijdens de bovenstaande "therapie" tijdelijk verergeren.
Deze zgn. "homeopathische reactie" is een gevolg van het feit dat de stofwisseling begint met het "ontgiften" van het hele organisme. Het sterkst is het zichtbaar in en op de huid (verharen, jeuk, puistjes op de weke delen e.d).