Hamsters.
Hamster

Algemeen

Steeds meer en meer mensen kiezen tegenwoordig voor een hamster als huisdier. Dit omwille van de eenvoudige en goedkope verzorging (afgezien de éénmalige aankoop van een behuizing). Maar ook het schattige uiterlijk en lieve karakter van de hamster spelen hierbij zeker een grote rol. Deze populaire diertjes slapen het grootste deel van de dag en worden naarmate de avond nadert actiever. Hierdoor zijn ze zeker interessant voor werkende mensen en schoolgaande kinderen maar ook voor mensen die niet mobiel zijn, vormen deze diertjes een ware bron van ontspanning en plezier. Zoveel is zeker: eens je een hamster hebt, ben je al snel gehecht aan deze boeiende en liefdevolle diertjes.

SOORTEN:

Er bestaan verschillende soorten hamsters maar we beperken ons tot het bespreken van de meest voorkomende die als huisdier gehouden worden.

De Syrische Hamster;

hamster

De Syrische hamster is meer gekend onder de naam Goudhamster. Deze behoort tot de meest bekende hamster. Ze wordt ongeveer 15 cm groot en is hiermee de grootste van de hamsters die als huisdier gehouden worden. Deze goudhamsters zijn erg lief, goedmoedig en vitaal en worden al snel vertrouwelijk. Toch kunnen deze het best alleen gehouden worden daar ze in de natuur solitair leven en enorm agressief kunnen zijn t.o.v. hun soortgenoten. Een gevecht tussen goudhamsters kan zware verwondingen of zelfs de dood van één van de hamsters tot gevolg hebben. Wil je toch proberen twee of meer goudhamsters te houden, zorg dan voor een ruime behuizing en let erop dat je dat de hamsters uit hetzelfde nest komen en nooit van elkaar gescheiden zijn geweest. Maar zelfs dan heb je geen garantie dat de hamsters elkaar zullen verdragen. De oorspronkelijk kleur van een goudhamster is goudbruin met een witte buik. Hierdoor heeft het diertje de naam goudhamster gekregen. Tegenwoordig vind je deze diertjes in de meest uiteenlopende kleuren en kort- en langharige vachten.

Kleuren: Wildkleurige: goudkleurig met witte buik.
Bonte: bonttekening in wildkleur beige, bruin, grijs en zwart.
Effen: alle kleuren

Vacht: Normaalharige (kort).
Teddyhamsters(satijnharige) zowel kort -als langharige;plucheachtige, glanzende vacht.
Langharige(angora).lange, zijdeachtige vacht.

De dwerghamster:

Djoengaarse dwerghamsters (kortstaart)-De Russische dwerghamster;

De Russische dwerghamster is de meest voorkomende onder de dwerghamsters. Deze kleine, bolronde diertjes worden ongeveer 67-100 mm groot met een gewicht van 21-24 gr. De rug van het diertje is grijsbruin en het heeft er een opvallende donkere aalstreep over lopen. Het buikje is wit of lichtgrijs. De donkere rug en lichte buik worden gescheiden door een zwartbruine lijn die in drie bogen loopt, dit is de zogenaamde driebooglijn. De oogjes zijn diepzwart en de pootjes zijn behaard net als bij alle andere dwerghamsters. Het staartje van de Rus is ongeveer 6-15 mm. In de natuur krijgen deze Russen in de winter een witte vacht. Dit is een natuurlijke schutkleur daar het oorspronkelijke leefgebied in de winter bedekt is met sneeuw. Deze kleurverandering is niet afhankelijk van de temperatuur maar wel van het korter worden van de dagen. Naast de gewone wildkleur komen dus bij de Rus enkel de kleurslagen pearl (parel) en sapphire (blauw- wildkleur) voor. Denk u ooit één met een andere kleur te hebben gezien, dan is dit beslist geen Rus maar een Campbelli of een kruising van de twee.

~

De Campbelli dwerghamster;

De Campbelli dwerghamster is nauw verwant met de Russische. Deze twee soorten kunnen dan ook onderling gekruist worden maar dit is niet goed voor het instant houden van de soort. Daarbij kunnen bij kruisingen van de twee, gezondheids- en gedragsproblemen bij de nakomelingen ontstaan. Het uiterlijk van de Campbelli is gelijkvormig aan die van de Rus. Deze heeft nl. een geel- bruine rug met een iets dunnere aalstreep en een witte of lichtgrijze buik. Het is dus moeilijk om de twee soorten uiteen te houden. Alhoewel de Campbelli met z'n 70-110 mm grootte en wollige vacht iets groter lijkt te zijn. Het gewicht schommelt tussen de 21-24 gr. Maar in gevangenschap wordt deze soort gemakkelijk wat dikker. In de winter verbleekt de vacht van de Campbelli wat maar niet zo fel als die bij de Rus. Een groot verschil tussen de twee soorten is dat de Campbelli reeds in verschillende kleurslagen gefokt is waarvan de eerste kleuren wit en argente (geellichtbruin) zijn, terwijl de Rus nog enkel in wildkleur(en) voorkomt. De Rus en de Campbelli zijn beide erg lief en nieuwsgierig. Ze zijn niet snel bang en daarom met wat geduld, gemakkelijk tam te maken.

~

De Roborovski dwerghamster (kortstaart);

Hamster

De Roborovski is ook een kortstaart dwerghamster maar heeft een heel ander uiterlijk. Ze heeft een geelbruingrijze kleur met een witte buik. Ze heeft geen aalstreep over de rug lopen zoals bij de andere dwerghamsters. En met haar lange witte snorharen, lieve diepzwarte kraaloogjes en witte wenkbrauwtjes is ze misschien wel de mooiste soort. De Robby is hier niet erg bekend. Omdat deze maar heel weinig jongen krijgt, komt ze ook minder voor. In de natuur werp een wijfje slecht twee à drie nestjes op haar heel leven. In gevangenschap zou dit iets meer zijn maar zeker niet zo massaal als bij de andere soorten. De grootte van een Robby is slechts 7 tot 9 cm (met een gewicht van 20-25 gr.) en is hiermee de kleinste dwerghamster. Nieuwsgierigheid, levendigheid en snelheid typeren hun karakter. Deze kenmerken en hun enorme bewegelijkheid maken het moeilijk om de hamster tam te maken. Maar als je het nodige geduld kunt opbrengen, wennen ze aan je aanwezigheid en kun je er veel plezier aan beleven. Denk er dus aan: Robby's zijn geen knuffeldiertjes maar ze laten zich wel graag bekijken. Deze drie soorten kortstaart dwerghamsters zijn in tegenstelling tot de Syrische hamster echte groepsdieren. Je kunt ze dan ook het best per twee of in een groepje aanschaffen dan zijn ze het gelukkigst. In de natuur bestaat zo'n groepje meestal uit één mannetje en verschillende vrouwtjes. Als je niet wilt fokken, neem je uiteraard enkel hamsters van hetzelfde geslacht.

~

De Chinese dwerghamster (langstaart);

Hamster

De Chinese dwerghamster is een langstaart hamster en hierdoor niet zo nauw verwant met de andere drie soorten. Dat zie je dan ook aan zijn verschillend uiterlijk. De andere drie dwerghamster soorten zijn echte bolletjes terwijl de Chinese een langgerekte lichaamsbouw heeft van zo'n 82-127 mm grootte (gewicht 30-45 gr.). Het is dan ook de grootste onder de dwerghamsters. Door zijn spitse kop en langere staart (20-33 mm) lijkt deze meer op een muis dan op een hamster. De Vacht heeft een grijsbruine kleur met hele fijne zwarte puntjes die men 'ticking' noemt en een lichtgrijze buik. De aalstreep over de rug is dun en niet altijd goed zichtbaar. Vroeger was deze soort veelvoorkomend maar tegenwoordig is het moeilijk om aan een Chinese dwerghamster te geraken alhoewel deze beweeglijke klimmers ontzettend lief kunnen zijn t.o.v. hun verzorgers. De Chinese dwerghamster is solitair. Vooral de vrouwtjes zijn enorm agressief tegenover hun soortgenoten. Deze kun je dus niet per twee of in groep houden maar uitsluitend alleen.

~

De Teddy Hamster;

Wat is eigenlijk een teddy hamster? Een teddy hamster is ook een goudhamster, sommige noemen het de "Angora hamster", of langharige hamster. Als de teddy hamster jong zijn zie je het verschil nog niet zo goed of je wel werkelijk een teddy hamster hebt aangekocht, omdat het juist uitziet als een gewone goudhamster.

De teddy hamster komt ook in alle kleuren voor, de mannekens hebben lange haren over het ganse lichaam, wijfjes daarentegen alleen aan de achterkant. Het is aangeraden bij de teddy hamers zaagsel stopjes te gebruiken in plaats  van zaagsel, het zit te veel tussen de haren, dat vormt te veel klitten. Wanneer er toch gewoon zaagsel gebruikt wordt moet je de hamster een half uurtje eens laten rondlopen, bv in een hamsterspeelbal, en dan eens goed uitborstelen met een baby borstel.

Hamsters deel 2